2021 START Staj Deneyimim

14/9/2021

2021 START Staj Deneyimim

Söz konusu kariyerimizi planlama olduğunda iyi bir başlangıç olmazsa olmaz hedeflerimiz arasında. Kariyerimizin başında edindiğimiz yetkinlikler sayesinde kişisel gelişimimizi destekleyerek hayallerimizi süsleyen kariyer basamaklarını tırmanma fırsatı elde ediyoruz. Kariyerimize iyi bir başlangıç yapmanın en verimli yollarından birisi de şüphesiz staj deneyimine sahip olmak. İşte ben de Hacettepe Üniversitesi’ndeki İşletme lisans eğitimimin 3. yılında, kariyerime iyi bir başlangıç yapma umuduyla ilgimi çekebilecek staj programlarını ararken Türk Telekom’un START Stajım 2021 programıyla tanıştım. İlk bakışta Türk Telekom’un yenilikçi imajı ve programın içeriği ilgimi çektiği için Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri organizasyonunda staj yapmak üzere başvuruda bulundum ve böylece START yolculuğum başlamış oldu. Ben lisans eğitimime devam ettiğim için staj programına başvurmuş olsam da yeni mezunlar için hazırlanmış START Yeni İşim programı ile daha uzun soluklu bir işe giriş serüvenine dahil olmak da mümkün.

Değerlendirme süreci adeta adayları pek çok farklı boyutta ele alacak şekilde hazırlanmış bir maraton gibiydi. İngilizce ve genel yetenek testlerinin ardından staj yapmak istediğim alanla ilgili soruların sorulduğu bir video mülakat süreci oldu. Bu süreçte ortaya koyduğum fikirlerle yaratabileceğim değeri gösterme fırsatı elde ettim.

Video mülakat sonrasında adayları daha yakından tanımak için bir kişilik envanteri testine girmemiz isteniyor. Bu test aynı zamanda kendimi yeniden keşfetmemi sağladı. Bu sayede kişilik özelliklerim ve yetkinliklerim noktasında farkındalık kazandığımı düşünüyorum.

Süreç birebir mülakatlarla devam etti. İlk aşamada birebir mülakatın benim için oldukça stresli geçeceği algısına kapıldım ancak bu mülakat sayesinde karşılıklı beklentileri öğrenme ve kendi deneyimlerimden bahsetme fırsatı elde ettim. Kendimi profesyonel bir şekilde ifade edebildiğim bir mülakat deneyimi oldu.

Son adımda ise tüm aşamaları geçen adayların katılacağı, gerek Türk Telekom gerek telekomünikasyon sektörü ve bilişim teknolojileriyle ilgili çeşitli eğitimler aldığımız yoğun bir START Eğitim Kampı haftası geçirdik. Bu eğitim süresince Türk Telekom’un organizasyon yapısını, sektörü ve bilişim teknolojileriyle ilgili temel bilgileri öğrenme fırsatımız oldu. Eğitimlerde öğrendiklerimizi göstermemiz adına bir de proje geliştirme süreci gerçekleşti. İlk aşamada bireysel olarak geliştirdiğimiz projelerimizi daha sonra jüri eşliğinde gerçek zamanlı olarak diğer START adayları ile birlikte grup çalışması şeklinde geliştirme fırsatı elde ettik. Bu proje çalışması yine fikirlerimizi tüm yönleriyle ifade edebileceğimiz ve grup içerisinde nasıl çalıştığımızı gösterebileceğimiz bir etkinlik oldu. Özellikle grup çalışmasında takım içi iletişim ve zaman yönetimi yeteneklerinizi test edebileceğiniz bir format oluşturulmuş.

Tüm bu süreçte adayları değerlendirmek için düzenlenen test, mülakat, sunum becerileri gibi pek çok adımdan geçtik ancak bence sürece dahil olmak, disiplinli bir şekilde sürece katılım sağlayacak iradeyi gösterebilmek de en az bu değerlendirme adımları kadar önemli. Birkaç ay devam eden bu süreci titizlikle takip etmek, kariyerinle ilgili hedeflere sahip olmak ve bu hedefleri güçlü iletişim becerileriyle Türk Telekom’a aktarmak süreci bütünleşik bir değerlendirme deneyimi haline getiriyor. Yani süreç yalnızca tamamlanması gereken aşamalardan ibaret değil. Süreç adaylara kattığı yetkinlikler bakımından başından sonuna kadar bütünlüklü bir deneyim olarak karşımıza çıkıyor.

Değerlendirmelerin sonunda başvurunuz doğrultusunda çalışacağınız birimin yöneticisiyle görüşme fırsatı elde ediyorsunuz. Bu staj öncesi sürecin son adımı. Çalışacağım birimi ve yöneticimi yakından tanımak, faaliyet alanlarını öğrenmek, staj deneyimim öncesinde kafamda somut bir beklenti oluşturmak adına yardımcı oldu. Aynı zamanda kendimi yöneticime tanıtma ve deneyimlerimden bahsetme fırsatı elde ettim. Yapılan işle ilgili aklıma takılan pek çok soruya da cevap buldum. Bu aşamada yönetici deneyimlerinden faydalanmak yolun başında bir stajyer adayı olarak ufkumu genişletti.

Nihayet staj programına kabul edildiğim İnsan Kaynakları tarafından bana bildirildiğinde bu uzun süreci başarıyla tamamlamış olmanın verdiği tatmin hissi benim için çok özel bir andı. Uzun süre emek sarf edip karşılığında verimli bir çıktı aldığımı görmek benim için motive edici bir faktör olduğundan staja istekli bir şekilde başladım.

 Staj sürecim pandeminin etkilerinden dolayı online başladı. Türk Telekom işleri dijitalleştirme noktasında süreci oldukça başarılı yönetmiş ve senkron bir çalışma ortamı oluşturmuş. Bu sayede uzaktan da olsa yapılan stajdan normal süreçteki gibi verim almak mümkün. Çalıştığım birimde bana rehberlik etmek üzere atanan mentorum sayesinde işe çok hızlı bir şekilde adapte oldum. Aklıma takılan her noktada mentor ve İK İş Ortağımın desteğine başvurdum. Staj ile ilgili en temel beklentilerimden birisi sorumluluk alabileceğim ve faaliyetlerine dahil olabileceğim bir organizasyonda çalışmak idi. Bu noktada yerleştiğim pozisyonun ne kadar isabetli olduğunu anladım çünkü işlere dahil edilme ve sorumluluk alma noktasında oldukça tatmin edici bir deneyim yaşadım. Takıldığım veya öğrenmek istediğim noktalarda birimim bana hep destek oldu. Bulunduğum direktörlükteki diğer birimlerle iletişime geçerek onlarla birlikte çalışma fırsatı elde ettim. İş süreçlerinde bulunarak gerektiğinde iyi bir takım üyesi olmayı gerektiğinde ise öneri ve bilgilendirmelerle çalıştığım insanlara yardım etmeyi deneyimledim. Bu süreçte aldığım olumlu geribildirimler beni girişken olmaya motive etti.

Staj boyunca kişisel gelişimimizi desteklemek adına eğitim programları düzenlenmişti. Sanal sınıflarda online bir şekilde çeşitli eğitimler aldık. Sunum becerileri, iletişim, tasarım odaklı düşünme ve oyunlaştırma gibi çeşitli konularda yetkinlik kazanmamı sağlayan eğitimlere katılarak kişisel gelişimime de yoğunlaşma fırsatı elde ettim. Bu eğitimlerle birlikte Türk Telekom Akademi Portali ve Linkedin Learning platformlarındaki online eğitimlere de erişim imkanımız oldu. Bu platformlar sayesinde ilgimi çeken alanlarda kendimi geliştirebileceğim eğitimleri tamamladım. START programı süresince çeşitli kazanımlar elde etmemizi amaçlayan bir yetkinlik takvimimiz vardı ve bu takvim sayesinde çok faydalı makaleler, TED konuşmaları ve kitaplarla kişisel gelişim sürecimi destekledim.

Staj kapsamında gerçekleşen tasarım odaklı düşünme atölyelerinde edindiğimiz bilgiler ışığında Türk Telekom’da değer yaratabileceğimiz bir proje geliştirme sürecimiz oldu. Mesaimizden arta kalan zamanlarda grup çalışması yaparak eğlenceli ve eğitici bir proje yarışması serüvenine dahil oldum.

Tüm bu staj süreci hem oldukça eğitici hem de edindiğim kazanımlar açısından verimli bir deneyim oldu. Her aşamada desteklerini sunan İnsan Kaynakları ve çalıştığım birim sayesinde çok değerli yetkinlikler kazandığım bir staj sürecini geride bıraktım. Bu yetkinlikler kariyerimin ileriki yıllarında benim için bir rehber niteliği taşıyor. Dolu dolu geçen bu verimli staj sürecinde kazandığım momentumla kariyerime iyi bir START verdiğimi düşünüyorum.