2021 Türk Telekom Siber Güvenlik Kampı Tecrübem
6/9/2021
Merhabalar öncelikle kendimi tanıtayım ben Melike, 2021 Türk Telekom Siber Güvenlik Kampı’na başvuran 3.500 kişi arasından seçilen 40 kişiden biriyim. Başvuran 3.500 arkadaşın içinden seçilen biri olmak gururumu okşamakla birlikte bu sayı eğitimin değerini tek başına gözler önüne sermekte. Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan Türk Telekom aynı zamanda en iyi güvenlik ekiplerinden birine de sahip ve biz 40 kişi olarak bu ekipten 2 hafta boyunca eğitim gördük.
Deneyimlerimi anlatmaya en baştan yani kayıt ve kabul sürecinden başlamak istiyorum. Başvuru sürecinin başladığını internet üzerinden gördükten sonra anında formu doldurup başvurumu yaptım ve sınava girmeye hak kazandım. Sınav günü tüm odağımı sınava vermiş bir şekilde girdim, elimden gelenin en iyisini yaptım ve sonuçlarının açıklanmasını beklemeye başladım. Bir süre sonra yüzde gururlu bir tebessüm oluşturan o mail gelmişti ve mülakata kabul edilmiştim.
Çok heyecanlanmıştım. Mülakat sürecinde süremiz kısıtlı olduğundan hemen kendimi, bu zamana kadar neler yaptığımı ve hangi alanda uzmanlaşmak isteyip nasıl bir kariyer yolu çizmek istediğimi anlatmaya başladım. Mehmet Ülkem Demircioğlu Bey’in sorduğu sorular hala aklımdadır. IDOR zafiyetini sevdiğimi öğrendiğinde sorduğu teknik sorulara cevap verdikçe ne kadar sakinleşmeye, heyecanımı atmaya başlasam da kalbim tüm mülakat boyunca boynumda atıyordu. Mülakat sonlanınca tekrar, sorulan sorulara ne cevap verdiğimi düşündükçe bazı teknik hatalar yaptığımı fark ettim. Kampa kabul edildiğimi görene kadar kabul edilmeyeceğimi düşünüyordum açıkçası. Bu yüzden o mailin etkisi benim için iki katı sevindirici ve motive ediciydi.
Kamp süreci 16 Ağustos Pazartesi günü başladı ve bir kutu ile aşağıda gördüğünüz hediyeler hepimize birer birer ulaştı. Hatta şu anda bu yazıyı bize hediye edilen bardakla kahve içerek yazmaktayım.
Kamp süreci boyunca bizimle ilgilenen ekibin samimiyeti, ilgisi ve bize verdiği değer için tekrardan çok teşekkür ederim. Eğitime katılan diğer arkadaşlar ile french pressin büyük olduğunu söylediğimizde eğitim boyunca çok işinize yarayacak denmişti. Haklılarmış.
2 hafta boyunca Pazar günleri hariç her sabah 09.00’da başlayan eğitim süreci panel olmadığı günler 18.00’da, panel olan günler ise neredeyse 21.00’da bitti. Ancak bizim için öyle değildi. Verilen ödevleri tam ve doğru yapabilmek için kaç gece saatlerce ayakta kalıp araştırma yaptığımı sayamadım. Bilgili ve tecrübeli eğitmenlerimizin bize aktardığı bilgiler, paneller, verilen ödevler hem çok bilgilendirici hem de ufuk açıcı bir özelliğe sahipti. Bu eğitimin hazırlanmasında emek harcayan tüm ekibin işini titizlikle yaptığı, eğitimin her parçasının özenle seçildiği çok belliydi.
Bu süreçte değinmek istediğim bir önemli nokta ise arkadaşlar. Kurduğumuz discord kanalı ile birbirimizle sürekli iletişim halindeydik. Ödevler de dahil olmak üzere yapılan yardımlaşma, herkesin bildiğini diğerine aktarması ve kendi aramızda kurduğumuz diyaloglar benim için bu sürecin önemli parçalarından biriydi. Bu kamp sayesinde ileride bu sektörde karşılaşacağımız ve hatta belki birlikte projelerde bulunacağımız, birlikte iş yapacağımız arkadaşlar edindik. O Discord kanalında Siber Güvenlik sektörüne kafa yormuş, zaman harcamış insanlar vardı ve hepimiz aslında aynı dili konuşuyorduk çünkü hepimiz tüm günümüzü bu işi yaparak geçiriyorduk.
Bu yoğun sürecin yorgunluğunu hem değerli hocalarımız, Türk Telekom ailesi ve arkadaşlarımız ile cumartesi günü güzel İstanbul’un deniz manzarasında sohbet ederek attık. Uzaktan gerçekleştirilen bu eğitimde online olarak tanıştığımız insanlarla yüz yüze sohbet etmek, kıymetli hocalarımızla tanışmak benim için çok güzel bir tecrübeydi.
Son olarak, ben Siber Güvenlik sektörüne merak saldığımda bana ilk söylenen cümlelerden biri bu işin takım işi olduğuydu. Eğitim süreci boyunca çok güzel bir takımın bir parçası olduğunda ne kadar tempolu çalışırsan çalış yorulmayacağını anlamamı sağlayan Türk Telekom ailesine, değerli hocalarımıza ve arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.