Hızlı ve Etkin Okumanın Püf Noktaları

16/8/2021

Hızlı ve Etkin Okumanın Püf Noktaları

Günümüzde gerek sosyal hayatta gerekse iş hayatında hız önemli bir kavram. Bu, okuduğunuz metinler, kitaplar vb. gibi tüm yazılı içerikler için de geçerli. Bir kitabı veya metni daha hızlı okumak, okurken aynı zamanda anlayarak yani daha etkin okumak oldukça kritik.

Hızlı okuma, kişinin belirli bir süre içerisinde herkesin okuduğu kelime sayısından daha fazla kelime okuyabilmesidir. Etkin okuma ise, okuduğunu anlayarak, kavrayarak okumak demektir. Etkin ve hızlı okumanın en önemli koşullarından biri de kötü okuma alışkanlıklarını değiştirmektir. 

Hızlı ve etkin okuma size hem iş dünyasında hem de sosyal hayatınızda kalıcı kazanımlar edindirir.

· Hızlı okuma sayesinde, mevcut okuma hızınız ortalama 2-3 kat artacağından daha kısa zamanda anlayarak okuma yapabilirsiniz.

· Bu hız sayesinde daha fazla kelime öğreneceğinizden, sözcük dağarcığınız oldukça gelişecektir.

· Beyninizin her iki lobunu da kullanarak zihinsel potansiyelinizi çok daha etkin kullanabilirsiniz.

· Etkin ve anlayarak okuma ile hızınız artarken, aynı zamanda okuma esnasında yaptığınız hatalar da azalır.

· Dikkat ve konsantrasyon seviyeniz bu sayede yükselir.

Hızlı ve Etkin Okuma Yapabilmenin İpuçları 

Hızlı ve etkin okuma yapabilmeniz için birkaç püf nokta bulunmaktadır. Bunlar;

· Metinleri kısa ve kolay okuyabileceğiniz parçalardan seçmek.

· Zihninizi okurken tek bir yere odaklayarak doğru konsantrasyonu sağlamak.

· Okumak için belirli bir rutin ve düzen oluşturmak.

· Okuduğunuz metinleri doğru ve anlayarak, yanlışsız okumak.

· Kelimeleri okurken tek tek değil, metni bütünüyle okumaya çalışmak.

· Beyninizde okunanları sınıflandırmak için kendinize metinle ilgili sorular sormak.

Hızlı ve Etkin Okumanızı Sağlayacak Teknikler 

Hızlı ve aynı zamanda etkin okumanızı sağlayacak birçok yöntem bulunmaktadır. Gelin bunlardan en temel birkaçına göz atalım;

1. Dikkat egzersizleri yapmak: Hızlı ve etkin okumanın temel tekniklerinden biri dikkatinizi okuduğunuz metin üzerinde toplamaktır. Bu şekilde çok daha hızlı ve anlayarak okuma yapabilirsiniz. Bunun için dikkat egzersizleri yapabilirsiniz. Örnek olarak; belirli bir saniyede, aynı sayıları içeren uzun bir sayı dizisindeki farklı rakamları bulmayı deneyebilirsiniz. Bu egzersizi düzenli yaptıkça daha hızlı olarak rakamları bulabilecek, bu sayede dikkatinizi daha rahat toplayabileceksiniz.

2. Görsel algı kapasitesini artırmak: Görsel algı kapasitenizi artırarak, daha hızlı bir okuyucu olabilirsiniz. Bunun için bulmacalar ve oyunları kullanabilirsiniz. Örnek olarak; karışık harfler arasından, belirlenen kelimeleri bulabilirsiniz.

3. Aktif görme alanını genişletmek: Bir yazıyı okurken odaklandığımız alana aktif görme alanı denir. Bu alanı genişletmemiz için çeşitli egzersizler yapabilirsiniz. Bu sayede metinleri daha hızlı okuyabilirsiniz.

4. Beynin her iki lobunu da çalıştırmak: Beyninizin her iki lobunu da kullanarak okuma hızınızı ve kapasitenizi artırabilirsiniz. Bunun için kelime ve renk egzersizleri yapabilirsiniz. Sağ beyniniz renkleri söylemeyi deneyecek, sol ise kelimeleri söyleyecektir. Bu egzersizi devamlı yaparak beyninizin iki lobunu da çalıştırabilirsiniz.

5. Göz kasları egzersizi: Gün içerisinde televizyon, tablet ve cep telefonu ile uzun saatler geçirmektesiniz. Bu da göz kaslarınızı tembelleştirmekte, dolayısı ile okuma hızınızı azaltmaktadır. Göz kasları egzersizlerini her gün düzenli yaparak gözlerinizi tembellikten kurtarabilirsiniz.