Mutluluk için mucizevi nefes

17/8/2020

Mutluluk için mucizevi nefes

Sabah erken kalkmakta zorluk mu çekiyorsunuz? İşe giderken ayaklarınız geri geri mi gidiyor? İşte hayatınızı dönüştürmeniz için size harika bir fırsat: “Nefes”


"Yapılan araştırmalar yetişkinlerin yüzde 90’ının nefes alma kapasitelerinin sadece yüzde 20’sini kullandıklarını gösteriyor."


"Transformal nefes tekniğinde; nefesi kesinlikle sadece ağızdan alıp, ağızdan vermeliyiz. Nefes alışlarımız uzun, verişlerimiz kısa olmalı."


Sabah erken kalkmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Her sabah aynı tekrarlarda saatin zili çalıyor ve siz onu devamlı erteleyerek 5 dakika daha mı diyorsunuz? İşe giderken ayaklarınız geri geri mi gidiyor? Yine yoğun toplantılar, sonuçlanmayan işler, tutmayan hedefler, hep aynı tekrarlardan bıktım mı diyorsunuz? Ya da “aradığım mutluluğu hiçbir yerde bulamadım, ne işte, ne aşkta yüzüm hiç gülmedi” diyorsanız, işte hayatınızı dönüştürmeniz için size harika bir fırsat: “Nefes”.

Hepimiz için hayati önemde olan Nefes’in aynı zamanda gündelik yaşamımıza da faydaları saymakla bitmez. Günümüzde birçok nefes teknikleri var, fakat benim en çok etkilendiğim ve fayda görüldüğüne inandığım, “Transformal Nefes” tekniği. Transformal Nefes tekniği yaklaşık 40 yıldır Avrupa ve Amerika’da uygulanıyor. Kurucusu Amerikalı Judith Kravitz. Türkiye Temsilcisi ise Nilgül Tavsel. Bu teknikle yaptığımız şey nefes sistemindeki blokajları açarak, oksijenin vücutta kesintisiz dolaşımını sağlamak. Yapılan araştırmalar yetişkinlerin yüzde 90’ının nefes alma kapasitelerinin sadece yüzde 20’sini kullandıklarını gösteriyor. Bunun sebebi, yaşadığımız fiziksel ve duygusal travmalar sonrasında diyaframımızı her geçen gün daha az kullanmaya başlamamız.

Transformal Nefes, kişinin kendi kendini iyileştiren bir nefes tekniği. Varlığımızın her seviyesinde; Fiziksel, Zihinsel ve Duygusal olarak bize fayda sağlayan bir sistem.


Transformal Nefes’in faydaları

Fiziksel Seviyede;

  • Kan kalitesini yükseltir ve toksinlerin daha kolay atılmasını sağlar.
  • Tüm sinir sistemi ve hormonlar üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Diyafram nefesi, büyüme hormonunu artırarak yaşlanmayı geciktirir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Doğru şekilde yeterince alınan oksijen, kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Hücresel verimliliği artırır, cildi canlandırır.


Zihinsel Seviyede;

  • Daha kolay konsantre olmamızı sağlar.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Anlama, kavrama kabiliyetini artırır ve süreci hızlandırır.
  • Yaratıcılığı artırır.
  • Hızlı düşünmenizi sağlar.
  • Uykuyu düzene sokar, kalitesini artırır.


Duygusal Seviyede;

  • Zihinsel dinginlik getirir
  • Duygusal blokajlardan kurtulmaya yardımcı olur
  • Hormonlara yaptığı etkiyle stres, anksiyete, telaş eşiğini yükseltir.
  • İçsel huzura kavuşmaya yardımcı olur.
  • EQ (Duygusal zeka) seviyesini yükseltir.



Peki nasıl nefes almalıyız?

Günümüzde pek çok nefes tekniği ve uygulaması mevcut. Transformal nefes tekniğinde; nefesi kesinlikle sadece ağızdan alıp, ağızdan vermeliyiz. Nefes alışlarımız uzun, verişlerimiz kısa olmalı. Aldığımız nefes öncelikle karına (diyafram) kadar inmeli ve sonra göğüs nefesi olarak döngüsel bir akışı takip etmelidir. En önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta ise nefesin bağlantılı olmasıdır. Yani nefes aldıktan sonra hiç beklemeden nefes vermeli ve tekrar almalıyız. Nefes alış ve veriş şeklimiz ise hayata karşı duruşumuz ve yaşamdan alma ve verme dengemizi belirleyen en önemli etkendir.

Aslında hayatta kalmamızı sağlayan en önemli olay nefestir. İnsan uyumadan, yemek yemeden ya da su içmeden günlerce yaşayabilirken; birkaç dakikalığına da olsa nefes alıp vermeden hayatta kalmak mümkün değildir. Nefes alıp verme, çoğu zaman yapılan sıradan bir aktivite gibi görünmektedir fakat doğru nefes almak sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarındandır.

Bu hayatta daha başarılı ve daha mutlu olmak sizin için ne kadar önemli? Gerçek şu kişi çoğumuz “ Nasılsa bir gün mutlu olacağım” beklentisi içerisinde günlerimizi geçiririz. Fakat bu bekleyiş ve beklenti içinde olmak istediğimiz şeye kavuşmamızı geciktirebilir.

Mutlu ve başarılı olmak için onu dışarıda aramak yerine kendi içimize dönmemiz ve nefes farkındalığı ile “an”da kalarak bunu hayata yansıtmamız çok daha kolay olacaktır.

Nefes farkındalığı ile keyifli ve mutlu günler dilerim.