Gelecek İçin Şimdi Başla!

11/8/2021

Gelecek İçin Şimdi Başla!

Dünya her geçen gün yeni bir gündeme uyanıyor; Pandemi, Küresel Isınma, Yangın, Sel ve Deprem gibi doğa olaylarına hepimiz alışma çabası içerisindeyiz. Birçoğumuzun alışık olmadığı karantina ve kısıtlı kalma düzeni, belki de sağlık problemi ya da diğer nedenlerle bazılarının normal yaşantısıydı; bu vesileyle Empati, Saygı ve Şükür duyulacak ne de çok nedenimiz olduğunu fark ettik ve yaşayarak deneyimliyoruz. Her zamana ve her şeye rağmen değişen, dönüşen dünyaya ayak uydurmaya çalışıyoruz.

İnsanların üç zaman merkezi var; Geçmiş, Şimdi ve Gelecek.

Bugün ve şimdi öğrendiğimiz yeni bilgiyi geçmiş ile ilişkilendirip gelecekte kullanacağımız yeri bugünden tasarlamakla başarımız için doğrudan katkı sağlıyoruz. Başarılı insanların da büyük bölümünün “gelecek zaman merkezli” olduğu da bazı araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır.

Yazıma güzel bir kesit ile başlamak istiyorum; Lise dönemimde İngilizce öğretmenim doğum günüm için bana bir kitap (*) hediye etmişti; düzenli bir kitap okuma alışkanlığımın olmadığı bu dönemde ve o güne kadar da kişisel gelişim kitabı okumamış olduğumu düşünürsem benim için yeni bir keşif yolculuğunun başlangıç kıvılcımı oldu diyebilirim. Hediye notunda "Hayat seni bir Ferrari satmadan Bilge Kılsın!" yazıyor olması oksijeniydi. Üniversiteye hazırlanma dönemine denk gelmesi benim için bir füzenin rampadaki son dakikaları gibiydi, o kitapla kişisel gelişim ve kendini gerçekleştirme yolculuğum başlamış oldu. 

Geçmişi düşünüyorum da, ilköğretim ve lise dönemlerim, bilgiye erişim darboğazı yaşadığımız dönemlerdi; ödevlerimizi kütüphaneden ve ansiklopedilerden yapıyorduk, Google da yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştı. Yıllar geçtikçe internet teknolojileri ve dijitalleşme sayesinde bilgi ve bilgiye erişim darboğazı aşıldı; ancak şimdi de bulduğumuz ya da öğrendiğimiz bilgilerle yeni darboğazlar ortaya çıktı; uygulama disiplini gösterememek ve doğru bilgileri filtreleyememek.

Yeni dünya düzenine alışmaya çalıştığımız bugünlerde ve gelecekte başarılı ve mutlu olmak için öncelikle tabi ki sağlıklı olmak gerekiyor; bununla birlikte olması gereken yetkinlikler ve gelenekselliğin dışına çıkmak ve ezberleri bozmak gerekiyor. Yine okuduğum bir kitapta (**); birçok kısmını hayatımda tecrübe ettiğim bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Gelecekle ilgili kariyer mimarimizi oluştururken dikkat etmemiz gerekenler:

 

T-İnsan olmak (**):

Ufuk Tarhan aynı isimli kitabında kullandığı bu ifadede, T harfindeki yatay ve dikey çizgiden esinlenmiş;

· Dikey olan çizgi için "bir şeyin her şeyini" bilme, öğrenme, paylaşma ve kullanma;

· Yatay olan çizgi için de "her şeyin bir şeyini" bilme, öğrenme, paylaşma ve kullanma olarak tanımlanmış.

T-İnsanın, teknolojik, tasarımcı ve takım oyuncusu özelliklerinde bir insan olması gerek.

Kariyer hayatıma ilk başladığım yıllarda değerli bir yöneticim de sık sık bahsederdi "T şeklinde kariyer"den; o nedenle sadece profesyonel iş hayatımda değil sosyal hayatımda da T-İnsan olabilmek için elimden geleni yapıyorum.

 

Hibrid olmak: 

Değişim ve dönüşüm bir anda olmuyor; ancak çoğu insan olanların bir günde olduğunu düşünüyor. Buz dağının görülmeyen kısımları diyebiliriz.

Dünyanın geçirdiği evrimlere göz attığımızda;

· Endüstri 1.0'da Su ve Buhar gücünün kullanıldığı mekanik üretimler,

· Endüstri 2.0'da Elektrik enerjisinin kullanımı ile seri imalatlar,

· Endüstri 3.0'da Elektronik ve Bilişim Sistemleri ile otomasyon sistemlerine geçiş,

· Endüstri 4.0'da ise Fiziksel, Sanal ve Siber sistemlerin kullanıldığı Dijitalleşme diyebiliriz.

Yaşım itibariyle 3.0 ve 4.0 devrimlerine şahit oldum, 5.0'a da şahit oluyoruz. Lise ve Üniversite yıllarımda Elektronik ve Telekomünikasyon alanındaki değişimleri yaşarken analogdan dijitale, dijitalden internet protokolüne evrilmesine tecrübe ederek şahit oldum.

Hibrid olmak bir anlamda lojik mantığın dışında 1 ya da 0 olmayan ve gri alanlarda, belirsizlik zamanlarında ve transformasyon zamanlarında önceki ve sonraki durumlara hızlıca adaptasyon sağlamak, hatalardan öğrenerek öngörücü olabilmek ve durmadan ilerlemek demek.

 

Otodidakt olmak:

15-20 yıl öncesi öğrenciliklerimizde ödevlerimizi daha çok kütüphane ve ansiklopediler yardımıyla yapardık, aradığımız şeyi bulmak için öncelikle harfini sonra içindekiler kısmını iyi kullanmak gerekirdi. Şimdi ise Google gibi her şeyi bulan ve bilen bir arama motoru var. Düşündüğün her şeyi sorabilir, öğrenmek istediğin her şeyi kendi başına öğrenebilirsin. İşte bu kendi kendine düşünmek ve kendi kendine öğrenmek, “Otodidakt olmaktır.”

Geleneksel eğitimi, klasik kanallardan almak maliyetli bir biçime dönüşürken; dijital kanallardan öğrenme olanakları gittikçe kolaylaşıyor, ucuzluyor ve çoğalıyor. Örneğin: Coursera, Udemy, Linkedin, INE vb. bir çok firma bugün çevrimiçi eğitimlerde çığır açmış durumda, istediğiniz her konuda eğitim bulmanız mümkün hem de sınav ve sertifika imkanı dahi sunuyor.

Gelişmek, değişmek ve gelecek için hazır bulunmak önemli, bunun için de kendi göbeğini kendi kesen insanlar daha başarılı olacak.

 

Seçici-düzenleyici olmak:

Küratörlük, her şeyin çok fazla olduğu günümüzde bizim için nelerin yararlı, gerekli ve yeterli olduğuna karar vererek en iyi seçicilikle uygun bileşenlerin kompozisyonunu oluşturup kurgulamaktır.

Daha kaliteli, etkin ve olumlu bir gelecekçi yaşam için gerekli parametreleri önceliklendirerek seçmek, gerekirse elemek, istenilene odaklanmak ve zamanı iyi değerlendirmek başarıyı getirecektir.

 

Sorumluluk almak: 

Sadece görev tanımı olduğu ya da iş tanımı olduğu için değil, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında sorumluluk alıp sorunu çözmek için çare arayan, yenilikçilik ve yönderlik edecek, ikna kabiliyeti yüksek özgün profillere yeni dünyada her şirkette ihtiyaç olacak.

 

Yönder olmak: 

Yönetici ve Lider kavramları birbirinden farklı olduğu söylenir durur, yeni dünya da yine Lider ve Yöneticiler olacak ama bunlardan sadece biri ile işler yürümeyecek; bu nedenle yönderlik önemli olacak. 

Vizyon sahibi, icraatçı, büyük resme bakan, süreçleri yönetecek, yerine göre kolları sıvayacak, girişimci, sistematik, algoritmik, şeffaf düşünebilen ve tüm bunları bünyesinde barındıran YÖN(etici)liDER'ler gelecekte çok daha başarılı olacaklar.

 

Alçakgönüllü ve saygılı olmak: 

Hayat boyu öğrenen ve gelişen bir yapı oluşturmanın başında alçakgönüllü olmak geliyor.

Başarısızlıklardan öğrenmek, başkalarının katkılarına izin verecek tevazuu gösterebilmek çok kıymetli ve önemli. Tecrübenin de satın alınabilecek bir fiyatı olmadığından saygı duymak gerek.

 

Multidisipliner olmak: 

Geleneksel iş hayatında bir iş yerine girersin o işi öğrenirsin ve emekli olana kadar aynı işte çalışırsın. Ancak son 100 yılda artan yaşam süresi ve beklentisi nedeniyle böyle bir şey mümkün değil. Sadece bir alanda başarılı olmak çok da ileriye götürmeyecek birden fazla uzmanlık alanı oluşturmak, diğer disiplinlere de hakim olmak başarı için zorunlu hale gelecek.

 

Fütürist olmak: 

Gelecek odaklı, akıl, bilgi ve teknolojiden yararlanarak; yaratıcı, problem çözücü, esnek, katılımcı ve organize bir yaklaşımla bireysel, kurumsal, stratejik, toplumsal sürdürülebilirliği gözeterek gelecek planlaması, geleceğe dair analiz ve senaryolar geliştirebilen kişi(ler) olabilmek.

Özetle yeni dünyaya hazır bulunmak ve başarılı olmak için; Hibridleşmek, Otodidakt ve T-İnsan olmak çok önemli. Teknolojiyi iyi anlamalı, kullanmalı ve sürekli yeni versiyonlara kendimizi güncellemeli, tabi tüm bunları yaparken de çevremiz ile senkronizasyonumuzu ve iletişimimizi güçlü tutmalıyız.

Hayatımdan kısa kesitler ve severek okuduğum kitaplardan alıntıları sizlerle paylaşmaktan mutluluk duydum. Gelecek yazılarda görüşmek dileğiyle.

  

Kitap Önerileri:

(*) "Ferrarisini Satan Bilge - Robin Sharma"

(**) "T-İnsan - Ufuk Tarhan"