Kişisel Liderlikte 1 Mum Teorisi

11/8/2021

Kişisel Liderlikte 1 Mum Teorisi

Yüksek Lisans dersimizde konu olarak Erdemli Toplum (el-Medinetü’l Fazıla) eseri incelendiğinde oldukça etkilenmiştim. Farabi’ye göre toplum, insan bedenine benzer. Bedendeki her organ, farklılıkların uyumlu ilişkisini yansıtır. Toplumdaki her birey, organlar gibi yaradılış gayesine uygun davrandığında, toplumda uyum ve yardımlaşma artar. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da insan, nesiller boyunca aradığı gerçek mutluluğa ulaşır.

Bireyin yaradılış gayesine uygun yaşaması için, onu yeteneklerine yönlendirecek erdemli bir liderin gerekliliğinden söz edilir. Bu lider, bedendeki kalp gibi her bir organla ilişki kurarak işlevselliklerini ortaya koymalarına imkân sağlar. Eserin sadece bu kısmının bile günümüz iş dünyasında önemli bir yol gösterici olduğunu düşünüyorum. Herkes her işi yapamaz. Herkes aynı şekilde çalışamaz. Böyle bir beklentiye girmek; karaciğerimizden mide olmasını istemek gibidir. Bu noktada erdemli bir liderin ekibinin yetkinliklerini tanıyor ve onları doğru noktalara yönlendiriyor olması beklenir.

Şimdi 941 yılında yazılan bu eserin yönlendirmesinin ışığında biraz daha mikroya inelim ve dışarıda bir lider aramak yerine kendi kişisel liderimize doğru bir bakış atalım. Kendimize şu soruyu sorabiliriz; ben kendime liderlik yapabilecek, kendi yeteneklerimi toplumun faydasına sunabilecek donanıma sahip miyim? Kişisel liderlik, kendi yeteneklerimizi tanımak ve onları yaşamaya adım atmakla ilgilidir. Bu da bir kurtarıcı beklemeden kendi karanlığımıza 1 mum uyandırmakla başlar. Bu mum, bazen bir niyet, bazen bir soru, bazen bir düşünce ya da bir davranış olabilir.

Ben koçluk sorularını bu niyetle kullanıyorum. Eğer siz de kendinize kendinizi hatırlatmak için aşağıdaki soruları cevaplamak isterseniz küçük bir tüyo vermek isterim. Soruları cevaplarken lütfen kalbinizin durumunu dikkatle gözlemleyin. Kalp yalan söylemez. Yazdıklarınız kendi sabotajcınızın ifadeleri ise darlık ve sıkıntı hissi oluşacaktır. Ancak gerçeği söylediğinizde kalbiniz huzur ve genişlik hissi ile size kişisel liderliğinizin yol göstericiliğini sunacaktır. Belki de Farabi erdemli lider ile kalbi ilişkilendirirken önemli bir hakikati de aktarıyordu. Kim bilir?


1 Soru 1 Mum:

- Mutlu olduğunuzu hissettiğiniz 1 anınızı hatırlayın. Bu anılarda sizin rolünüz neydi? Nerede ve ne yapıyordunuz?

- Kendinizi başarılı hissettiğiniz alanlar nelerdir? Bu anlarda bedeninizin verdiği tepkileri hatırlayın.

- Para kazanmak gibi bir sorumluluğunuz olmasaydı hayatınızı ne yaparak yaşardınız?

- Hayatınızda tutku ve heyecan duyduğunuz neler var?