Kariyer Yolculuğumdan Öğrendiklerim

6/8/2021

Kariyer Yolculuğumdan Öğrendiklerim

Öğrencilik yıllarında kariyerimle ilgili olarak çok plan yapmış bu planları nasıl gerçekleştirebilirim konusuna çok kafa yormuştum. Yurtdışına mı gitsem, Türkiye’de kalıp özel bir şirkette işe mi başlasam, işe gireceksem hangi firmalarda işe başlasam, vb bir sürü soru… Bu ve benzeri birçok soru ve arayışlarım şu an 15 yılı aşan kariyer yolculuğum boyunca hep devam etti ve geriye dönüp baktığımda aklımda kalanları sizinle paylaşayım istedim.


  • Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez: Kariyerim boyunca çok kariyer hedefi koydum, çok kariyer olasılığı hesapladım ama şunu fark ettim ki hayatın getirdiği sürprizler ve belirsizlikler bu hesaplarımı çoğu kez yanılttı. Bunu kariyer planı yapmayalım diye söylemiyorum. Tam tersine kariyer planı yapalım ancak bu planların sürekli güncellenebileceğini, planlarımız tutmasa da yolumuza devam etmemiz gerektiğini hatırlatmak için söylüyorum. Montaigne’in de dediği gibi “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez”. Bize düşen, içinde bulunduğumuz şartlar dahilinde kendimize hedefler koyup o hedefler doğrultusunda ilerlemek.
  • Kariyer yolculuğunun en önemli unsuru: Birlikte çalıştığımız insanlar: Kariyer yolculuklarımızı genelde şu yıllar arasında şu şirkette şu bölümde çalıştım, şu projelerde görev yaptım gibi özetliyoruz. Özgeçmişlerimizde yetkinliklerimizi ortaya koyarken bu ifadeler çerçevesinde bir anlatım yapıyoruz. Tüm bu anlatımlarda deneyimlerimizi şekillendiren belki de en önemli unsuru göz ardı ediyoruz, “birlikte çalıştığımız insanlar”ı. Çalıştığımız yerde aynı takımda çalıştığımız kişiler, raporlama yaptığımız tartıştığımız yöneticilerimiz, proje yaptığımız ekipler belki de iş yapış şekillerimizin oluşmasında, yetkinliklerimizin şekillenmesinde en önemli faktör. İş yaptığımız insanlarla etkileşimlerimiz bizim kariyerimizi olgunlaştırdığı gibi biz de etrafımızdakileri bir şekilde etkiliyoruz. Bu etkileşime usta-çırak ilişkisi demiyorum; çünkü iş yaptığımız herkes, bu sadece yöneticimiz olmak zorunda değil, bizi bir şekilde yoğuruyor ve biz de onların yoğrulmasına katkı veriyoruz. Ben bu açıdan kendimi şanslı hissediyorum. Kariyerim boyunca gerek teknik yetkinlikler anlamında gerekse de temel beceriler (soft skills) anlamında gelişmemi sağlayan kişilerle çalışma şansı buldum. Umarım ben de birlikte çalıştığım insanların kariyerlerinde bir iz bırakabilmişimdir. . İş ortamında etrafınızdakilere bir katkınız yoksa veya onlar size bir şey katmıyorsa artık kariyerinizde yeni bir sayfa açmanın zamanı gelmiştir diye düşünüyorum.
  • Başarıının sırrı: Sürekli öğrenmek: Kariyer yolculuğu uzun bir yolculuk. Hele teknoloji alanında çalışıyorsanız giderek artan teknolojideki değişim hızı hissedilen kariyer yolculuk süresini uzatıyor. Bu uzun yolculuk boyunca alışkanlık haline getirmemiz gerektiğine inandığım en önemli şey ise öğrenmek. Zamanı iyi değerlendirerek öğrenmeye vakit ayırmak, yeni bilgi ve beceriler edinmek inişli çıkışlı olacak kariyerimiz boyunca bizlerin en önemli yetkinliği olacak. Başarının anahtarı sürekli değişim içerisinde olan iş hayatına adaptasyonda bu adaptasyonun yolu da öğrenmeden geçiyor. Teknik yetkinliklerimiz ve becerilerimiz konusunda artı ve eksilerimizi sürekli dürüstçe ölçmek ve bu ölçümler doğrultusunda gelişim alanlarımızı belirleyip öğrenimlerimizi şekillendirmek uzun kariyer yolculuğumuzda kendimize yapacağımız en büyük iyilik.


Bu izlenimlerle kariyer yolculuğuma devam ediyorum. Eminim bundan sonra da kariyerimde birçok deneyim elde edeceğim. Tüm bunları ve bundan sonraki edinimlerimi değerlendireceğim bir sonraki yazımda kim bilir neler paylaşacağım. Bunu tahmin etmek gerçekten çok zor ancak şimdi olduğu gibi kariyerime ilişkin notlar düşmek bana iyi geldi. Umarım size de iyi de iyi gelmiştir.