Benim START Serüvenim

5/2/2021

Benim START Serüvenim

Hey Genç Arkadaşım!


Duydum ki sen de START ailesine katılıyormuşsun. Biliyorum şu an yalnızca online başvuru yaptın/yapacaksın, sonrasında ise bir sürü geçmen gereken rakipler ve aşamalar var. Bu aşamaların her birinde senin şu an duyduğun heyecan ile ilerlemiş bir START olarak, seni aramızda göreceğimiz günü sabırsızlıkla beklediğimizi belirtmek isterim :)


START programının kariyerin için ne kadar ayrıcalıklı bir başlangıç olacağını daha iyi anlaman adına sana benim START serüvenimi anlatmak istiyorum. Umarım START programı benim hayatıma kazandırdıklarının daha fazlasıyla senin de hayatına bir kazanç olarak girer.


Biliyorsun online başvuru sonrası seni İngilizce Testi ve Genel Yetenek Testi bekliyor. Ben online başvuru sonrası bir gönüllülük projesi için yurt dışına çıkmıştım. Başvuru sonrası bu sınavları tamamlamam için bir cuma günü e-posta geldi. Online platform üzerinden kamera ve mikrofon açık şekilde sınavı tamamlamam için 2 günüm olduğu belirtilmişti. Oysaki ben hafta içi çalışıp, hafta sonuna gezi planlarını çoktan yapmıştım :) Ayrıca yanımda bilgisayar yoktu ve internetim de kısıtlı düzeyde vardı. Benim için en büyük dönüm noktası burası diyebilirim. Hayatımda ilk defa İtalya’ya gidiyorum ama aklımda START sınavı.. Bir karar vermem gerekiyordu ve ben cumartesi günü gezi planımı iptal ederek Polonya’dan Milano’ya internet kafe aramak için uçmuş oldum. Hiç bilmediğim bir şehirde sokak sokak internet kafe aradım. 2 yer buldum ama kamera yoktu, en son ümidimi kesmiştim ki karşıma bakkal gibi bir yer çıktı. Bilgisayarlar da vardı, kamera da vardı ve başka hizmetler de veriyordu. Açıkçası dışarıdan garip bir görüntüsü vardı ve ben çekinerek içeriye girmiştim. Ne kağıdım, ne kalemim vardı :) Neyse bu çok yönlü dükkandan onu da buldum. En son geldiğimiz nokta ben sınavı çözerken dükkan sahibi kameraya el sallıyordu. Ne o benim, ne de ben onun ne amacı olduğunu anlamlandıramadık :)


İşin özü sevgili arkadaşım, bir şekilde önüme çıkan tüm sebeplere rağmen mücadeleyi bırakmadım. İçinden ne abarttın be diyorsun muhtemelen ? Abartmadım, ama abartmam gereken bir şey var: KENDİNE İNAN. İnanmaktan vazgeçme arkadaşım. Ben o gün sınavı geçip geçemeyeceğimi bilmiyordum ama sonuna kadar elimden geleni yapmam gerektiğine inanıyordum. Sen de inan ve elinden geleni yapmaktan vazgeçme!


Online sınav sonrasında ise grup mülakatı, birebir mülakatlar derken bir bakmışım işe başladığım ilk gün gelmiş.


Şimdi biraz da nihayet START olduktan sonra seni karşılayacak Türk Telekom ailesinden bahsetmek istiyorum. Pandemi sürecinde müşteriyle doğrudan iletişim kurma, ihtiyaçlara anlık çözüm üretmek vb. zorunluluklarla sahada ve ofiste bulunması gereken arkadaşlarımız dışında Türk Telekom çalışanları olarak önemli bölümümüz uzaktan çalıştık. Umarım sen ailemize dahil olduğunda, salgının etkileri önemli ölçüde azalmış olur ve yüzyüze birlikte çalışma fırsatı yakalarız. Ama uzaktan çalışmaya başlamak da seni asla tedirgin etmesin, çünkü laptop kameraları üzerinden yapılan etkinlikler yüz yüze ortamı aratmayacak şekilde olacaktır. Çeşitli sunumlar, yer yer eğlenceli online oyunlar ile günün nasıl geçtiğini anlamayacaksın. Biz de bu süreçte START programının sağladığı çoğu eğitimi online olarak aldık. Eğitim süreçlerini organize eden Türk Telekom Akademi ekibi, bu duruma kısa sürede adapte olduğu için eğitimlerimizin verimi yüksek, katılımlar interaktifti. Online takımlar kurduk, birbirimizle yarıştık. Yani anlayacağın mesafeler uzak da olsa biz yakınlığımızı korumaya devam edebildik. :)



START Programı ile pandemi şartları da elverirse Türk Telekom Veri Merkezlerini görme imkanın ve oradaki uzman arkadaşlardan yapılan çalışmaları bizzat dinleme fırsatın olacak.



Ayrıca tabi ki yine pandemi şartlarına bağlı olarak Call Center’da çalışan arkadaşlarımızı da ziyaret etme fırsatın olabilir ve müşterilerimizden gelen aramalar anlık nasıl cevaplanıyor gözlemleyebilirsin. Burada bir şeyi belirtmeden geçemeyeceğim. Gerçekten sabır isteyen bir iş ve aynı kibarlık, aynı ses tonu ile tüm müşterilere aynı hassasiyeti göstermek çok önemli. Bu sebeple bu alanda çalışan tüm arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum.



Yine kritik bir görevde bulunan Network ve Operasyon ekibindeki arkadaşlıklarımızdan da bahsetmek istiyorum. İstanbul’un network trafiğini aşağıdaki dev ekranlardan takip ediyorlar ve 7-24 herhangi bir sorun olduğunda duruma en hızlı şekilde müdahale ediyorlar. Bizler pandemi öncesinde bu kapsamda; saha ve rotasyon programlarında bizzat ziyaret edip görme fırsatı bulduk. Tahmin ediyorum ki sen de benim gibi izlerken hayrete düşeceksin :)   



1 haftalık oryantasyon sürecinin sonunda artık departmanındaki ekip arkadaşlarınla tanışma vaktin gelecek. START’ın en güzel yanını o zaman hissedeceksin. Çünkü eminim siz de START’lar olarak birbirinize sahip çıkacaksınız. Mesela biz; Ümraniye START’ları, kahvaltılar, kahve molaları, öğle yemekleri, doğum günü sürprizleri derken yeni ortama kısa sürede uyum sağladık. Pandemi sürecinde online kahve molaları yaptık, mailler üzerinden şakalaştık derken, aslında bağımızı uzaktan daha da güçlendirdik. Tabii burada fiber gücünde bağlantının da payı büyük. (Arada reklam da yapmalı değil mi :))  Kendilerine buradan sevgilerimi de yollamak isterim :)




Biliyorum bayağı uzun bir yazı oldu, ama nihayet sonuna geldim. :) Umarım yaşadığım tüm heyecanı sana hissettirebilmişimdir. Tüm bunları 2020 START’ları online deneyimlemek durumunda kaldı, sen de START hikayene online başlamak durumunda kalabilirsin. Zaten hayatımızda artık bir çok şey online ve bu durum aslında avantajımız olarak gelişmeye devam ediyor. Bu sebeple sakın motivasyonun kırılmasın. Çünkü sabah erkenden kalkıp güneş doğmadan soğukta servis beklemek yerine ev ortamının sıcaklığında, trafik çekmeden laptopunu açıp işe başlayacaksın :) Bu süreçte yüz yüze tanışmadan birçok kişi ile güzel bağlar kurduk. Senin de aynı şekilde çok güzel dostluklar kuracağından şüphem yok.


Unutma ki START Gelişim Programı yalnızca işe alım süreci değildir. İşe başladıktan sonra da senin için benzersiz bir kariyer haritası hazırlayacaklar. Kişisel gelişim eğitimleri, pozitif düşünme ve ekip çalışmasına uyumluluğunu arttırmak adına eğitimler, design thinking ile proje üretimi, teknik eğitimler yapılacak. Fikirlerini dile getirme, proje takımı oluşturma ve hayata geçirme imkanın olacak. Heyecan ve keyif dolu bir gelişim süreci sonrasında ise bu programdan mezun olacaksın. Bilmelisin ki mezun olmayı istemeyeceğin bir program seni bekliyor :)


Haydi Genç Arkadaşım,


Sende mücadeleye varım diyorsan, inanmaktan vazgeçmeyenlerdensen, şimdi senin START zamanın!


Aramıza şimdiden hoş geldin :)

Yazar

Kübra Kuş

Kübra Kuş