Kerem Sandıkçı Kendi START Hikayesini Anlattı

28/1/2021

Kerem Sandıkçı Kendi START Hikayesini Anlattı

Okuyucularımız için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Öncelikle START programımıza ilgi gösteren ve bu köşeyi okuyan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Kendi yolculuğumdan bahsetmek gerekirse 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansa başladım. Yüksek lisans eğitimi devam ederken START 2019 sürecinden haberdar oldum ve başvurumu yaptım. Değerlendirme süreçlerinin olumlu sonuçlanması ile birlikte kariyerime Türk Telekom ile START verdim ve 2019 Aralık ayından bu yana İnsan Kaynakları’nda İşe Alım ekibinde çalışmaktayım.


Türk Telekom’da 3. ve 4. sınıf öğrencilerini ya da yeni mezunları kendilerini geliştirmek için nasıl fırsatlar bekliyor?

Türk Telekom START programı iki modül olarak ilerlemekte. Burada 3. ve 4. Sınıf öğrencileri “Stajım” modülüne başvurabilecekken, yeni mezun veya son sınıf öğrencileri de “Yeni İşim” modülüne başvurabilirler. Her iki modül için de Türk Telekom Akademi tarafından profesyonel eğitmenlerce sunulan kişisel ve mesleki gelişim programları bulunmakta. Stajım ile 6 haftalık staj programına dahil olan arkadaşlar bu sürecin sonunda diğer stajyerlerle birlikte bir proje yarışmasına katılabilir ve hem proje kapsamında hem de çalıştığı birim içerisinde kendini göstererek uzun dönemli stajyer olma imkanını yakalayabilirler. Yeni işim ile aramıza katılan çalışma arkadaşlarımızı ise 18 aylık uzun soluklu bir eğitim dönemi bekliyor. Bir yandan çalıştıkları birim içerisindeki sorumluluklarını yerine getirirken diğer taraftan aldıkları çeşitli eğitimler ile kendilerini geliştirerek bu sürecin sonunda inovasyon proje yarışması ile kazanımlarını ortaya koyma ve Türk Telekom Akademi’den mezun olma fırsatını yakalıyorlar.


Türk Telekom’a START programıyla katılan bir isim olarak başvuru ve kabul süreciniz sizin için nasıl ilerledi? Programa başvurmak isteyen adayları hangi aşamalar karşılıyor?

Başvurumuzu tamamladıktan sonra sırasıyla İngilizce ve Genel yetenek sınavına dahil olmuştuk, bu sınavı da geçtikten sonra o dönemde henüz hayatımıza pandemi olgusu girmediği için mevcut durumda video mülakat olarak düzenlediğimiz aşamayı grup mülakatı ile Türk Telekom Akademi binasında gerçekleştirmiştik. Bu aşamanın ardından birebir insan kaynakları mülakatına katılmış ve ardından bir direktör görüşmesi gerçekleştirmiştim ve artık sürecin sonucu ile ilgili beklemeye koyulmuştum. Direktör görüşmesinin üzerinden az bir süre geçtikten sonra da sürecimin olumlu sonuçlandığı haberini almıştım. Süreç aslında buna benzerlik göstermiş olacak; öncesinde ingilizce ve genel yetenek sınavları, ardından başvurduğunuz birime özel olarak hazırlanmış kısa bir video mülakat aşamasını takiben birebir insan kaynakları mülakatlarını gerçekleştirmiş olacağız. Bu seneki en büyük farklılık aslında geçen sene de yapmak istediğimiz fakat pandemi nedeniyle yapamadığımız fonksiyon bazlı kamplar olmuş olacak. Burada adaylarımızı sürecin son aşaması olarak başvurdukları birimlere özel bir proje kampına dahil edeceğiz, burada adaylarımızı güzel sürprizler bekliyor. Özellikle bu aşamanın en büyük artısının, süreç olumlu sonuçlanmamış olsa bile kampa katılan herkesin alacağı sertifika ile önemli bir kazanım elde etmeleri olduğunu düşünüyoruz.


Sizce bu programa katılmak isteyen adaylarda bulunması gereken yetkinlikler neler?

Genç Yetenek programlarında firmaların aradıkları benzer kriterlerin dışında Türk Telekom olarak bizimle çalışmak isteyen genç adaylarımızdan kendilerine hedefler belirlemelerini, güçlü iletişime ve hem işi hem de kendilerini geliştirecekleri motivasyona sahip olmalarını, profesyonel iş deneyimine sahip olmasalar dahi okul projelerinde planlama ve hedef yönetimi yetkinliklerini kazanmış olmalarını beklediğimizi söyleyebilirim.


Türk Telekom START kapsamında adaylar, hangi departmanlarda çalışma fırsatı yakalayabiliyor?

Türk Telekom START kapsamında başvurusunu gerçekleştiren adaylarımız Finans, İnsan Kaynakları, Strateji, Satış, Pazarlama ve Teknoloji departmanlarımızdaki çeşitli birimlerde çalışma imkanı yakalayabilecekler, değerlendirme süreçlerimiz ile birlikte her adayın kendisine en uygun birimi bulma noktasında da yönlendirebilmeyi ümit ediyoruz.


Programın bir parçası olmaya hak kazanan adayları oryantasyon ya da mentorluk gibi fırsatlar karşılıyor mu?

START Stajım kapsamında bizimle beraber olacak arkadaşlar 6 hafta boyunca, START Yeni İşim ile aramıza katılacak arkadaşlar da 18 ay boyunca çalışmaya başladıkları ilk zamanlarda geçirecekleri oryantasyon sürecinin ardından mentorluk ve gelişim danışmanlığı desteğinden faydalanma imkanına sahip olacaklar.


START programına katılmanın sizin kariyer yolculuğunuz açısından ne gibi artıları oldu, bu süreçte nasıl tecrübeler edindiniz?

START programı ile birlikte kariyerime başlangıç yapma fırsatını yakaladığım için bu programın bendeki yeri gerçekten özel. Özellikle iş yaşamına girişte aldığımız eğitimlerin kariyerimizin başlangıcında bize ciddi katkılar sağladığını görüyoruz. Geçtiğimiz süre zarfında hem ofis ortamını hem de pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma düzenini deneyimlemiş olduk. Diğer yandan programa katıldığımız diğer START arkadaşlarımızla birlikte aldığımız eğitimler için de benzer bir süreç işledi ve Türk Telekom Akademi binasında aldığımız eğitimlere online olarak devam ettik. Hem aldığımız eğitimlerin hem de her ne kadar olumsuz şartlar sonucunda gerçekleşmiş olsa da farklı çalışma düzenlerini deneyimlemiş olmamızın bizlere önemli yetkinlikler kazandıracağını düşünüyorum.


Gerek START sürecinizde gerekse şu an kariyerinizle ilgili verdiğiniz kararlarda ilham aldığınız bir isim var mıdır?

Özellikle verebileceğim bir isim yok ama çalıştığım birim gereği her gün farklı yöneticilerle iletişim haline oluyoruz, onlarla birlikte çalışıyoruz. Her birinden bir şeyler öğrenmeye, mümkün olduğunca bundan faydalanmaya çalışıyorum.


Gelecekte hangi yetkinliklerin önem kazanacağını düşünüyorsunuz?

Çalışma hayatında bireysel çıktılarımız olsa da ekip içerisinde çalışmakta ve iş ortaklarımız olan diğer ekiplerle süreçlerimizi ilerletmekteyiz. Bu noktada takım çalışmasına yatkınlık, iş ilişkisi geliştirme, iletişim gibi yetkinlikler önem arz etmektedir. Hem özel hayatımızda hem de iş hayatımızda her gün yeni bilgiler ediniriz, bu bilgileri öğrenme motivasyonu ile birleştirdiğimizde önümüzde sınırsız kaynakların olduğunu görebiliriz. Büyük resme odaklanıp bu kaynakları kullanarak kendimizi ve işimizi geliştirebiliriz.


Ek olarak pek çoğumuzun evlerden çalışmalarını yürüttüğü şu dönemde insanların kendini motive ederek öz disiplinini sağlamasının önem kazandığını ve ilerleyen dönemler için hibrit çalışma düzeninin daha sık şirketlerin gündemine girmesiyle birlikte bu yetkinliğin daha da önem kazanacağını söyleyebiliriz.