Kariyer yolculuğunda ilk adımı kendinize doğru atın
1/12/2020
Çocukluğunuzda “Büyüyünce ne olacaksın?” İle başlayıp, öğreniminiz sürecince “Ne okumak istiyorsun?” ile devam eden ve iş hayatı boyunca “Sizi neden işe alalım? Güçlü yönleriniz nelerdir? Kendinizi beş yıl sonra nerede görüyorsunuz? En büyük başarınız nedir? …” ile kendini tekrarlayan basmakalıp soruları bir kenara bırakın.
Kendinize “Ben gerçekten ne istiyorum” diye kaç kez sordunuz?
Bu soruyu sormak için günlerce süren KDV’si içinde kişisel gelişim eğitimlerine ya da koçluk sertifikalarına ihtiyacınız yok. Tek ihtiyacınız kendinizi tanımak, kendinize ayna tutmak, eskilerin deyimiyle “kendinizi dinlemek”
Hangi yönlerinizin güçlü, hangi yönlerinizin zayıf olduğunu tespit edin. Güçlü yönlerinizi nerelerde kullanabileceğinize, zayıf yönlerinizi nasıl geliştirebileceğinize odaklanın ve harekete geçin.
Hayatınızın bir film olduğunu varsayın ve bu filmin senaryosunun ne kadarını kendinizin yazdığını düşünün. Hatta daha önemlisi bu senaryoda başrolü kimin oynadığına bakın. Ve eğer başrolde değilseniz, yapılacak çok işiniz var demektir. Başroldeyseniz o zaman kimi canlandırdığınızı kontrol edin, kendiniz misiniz yoksa birilerinin sizden beklediği rolleri mi yapıyorsunuz? Eğer kendinizi oynuyorsanız sorun yok ama başkasını oynamaya çalışıyorsanız o zaman işiniz gerçekten zor. Zira oyunculuk bu kadar kolay olsaydı, oyuncular bu kadar çok para kazanmazlardı.
Varlık yerine başarıya odaklanın. Başarı, pek çok isteğinizi birlikte getirecektir. Kendi başarı hikayenizi yazın ve başarısızlıktan korkmayın. Başarılı olmuş kişilerin biyografilerini incelediğinizde göreceksiniz ki, bir yerlerinde başarısızlık olmayan bir başarı hikayesi neredeyse hiç yok. O nedenle hiçbir başarısızlık sizi yıldırmasın. Kaç kez düştüğünüz değil, kaç kez ayağa kalktığınız önemlidir unutmayın.
Denememek, başarısızlığı kabullenmektir. Deneyene kadar neyi başarıp neyi başaramayacağınızı bilemezsiniz, denemekten asla vaz geçmeyin.
Hayata, olaylara ve insanlara olumlu tarafından bakın. Olumlu insanları, herkes hayatında ister.
Sahip olmadıklarınıza üzülmek yerine, sahip olduklarınızla mutlu olmak bir tercihtir.
Kendi yolunuzu mutlaka kendiniz çizin.
Hala üniversitedeyseniz, öğrenciliğin keyfini çıkarın :)
Mezunsanız ilk iş deneyiminize dikkat edin, iş hayatındaki yolunuzda belirleyici olabilir.
İş alanınızla ilgili sadece Türkiye’deki değil dünyadaki gelişmeleri ve şirketleri yakından takip edin.
Sosyal Sorumluluk projelerinde görev alın.
Hayatınızda hobilerinize yer açın.
Basit düşünün, sadeliği hayat biçimi haline getirin.
Kendinizi kontrol etmeyi öğrenin.
Çok okuyun, çok araştırın, çok gezin.
Herkesten ve her şeyden öğrenin.
Hayat boyu öğrenmeyi ilke edinin.
Unutmayın Albert Einstein diyor ki “ Öğrenmeyi bıraktığınızda ölmeye başlarsınız.”