Türk Telekom Siber Güvenlik Kamp bana neler kattı?

23/9/2020

Türk Telekom Siber Güvenlik Kamp bana neler kattı?

Merhabalar,

 

Türk Telekom Siber Kamp 2020, ismi güzel geliyor değil mi? İçeriği çok daha güzel.. :)

 

İsterseniz ilk başta kampa kayıt olma ve giriş sürecimle başlayalım..

 

Her şey Türk Telekom Kariyer sayfasında gördüğüm bir ilanla başladı. Siber güvenlik kampı yapılacak ve detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz şeklinde bir gönderiydi. Daha önce siber güvenlik kamplarına katılmış bu sektörde bir şeyler öğrenmeye çalışan birisi olarak direkt dikkatimi çekmişti. Bu şekilde bir organizasyonun Türk Telekom tarafından yapılması ise fazlasıyla hoşuma gitmişti. Bu ülkemizde siber güvenlik alanına yatırım yapmaya başlayan firmaların ve bu alanda farkındalık oluşturmaya çalışan insanların arttığını gösteriyordu.

 

Linke girip baktığımda “Telekomünikasyon Sistemleri Güvenliği” gibi daha önce katıldığım eğitimlerde veya seminerlerde işlenmeyen konuları görmek çok daha fazla heyecanlandırmıştı beni. Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuyan ve kablosuz haberleşme tarafına meraklı olan birisi olarak sadece bu ders için bile başvurabilirdim. :)

 

Başvuru formunu oldukça detaylı bir şekilde doldurdum, kendimi tanıtma bölümünde bile paragraflarca yazı yazdım sanırım..

 

Ve sonuç açıklanmıştı başvurum onaylanmış ve sınava girmeye hak kazanmıştım. Sınav konusunda biraz talihsizlik yaşadım diyebilirim. Sınavın yapılacağı günden bir önceki gün fazla uyuyamamıştım ve sınava uykusuz ve geç bir şekilde başlamıştım. Sınavdan çıktığımda yeterli yapamayacağımı bile düşünmüştüm. Daha sonra arkadaşlarımla soruları tartışmaya başladığımızda dedim sanırım olmayacak…

 

Sonra bir gün mail geldi, “sınavda başarılı oldunuz ve mülakata katılmaya hak kazandınız”. Hemen sınava katılan diğer arkadaşımı aramıştım. Kendisinin başarısız olduğunu söyleyerek bana şans dilemişti. Mülakat yaklaştıkça benim heyecanım gitgide artıyordu. Üniversite öğrencisinin mezun olana kadar çok fazla mülakat tecrübesi olmaz diye tahmin ediyorum benim mülakat tecrübem ise daha önce katıldığım 3-4 mülakattan ibaretti. (Türk Telekom sanırım ilk başarılı mülakatımdı) :)

 

Bu mülakata değer veriyordum, ama mülakata girmeden sanırım 3 gün önce talihsizlik sonucu bilgisayarımda sorun oluştu ve servise göndermiştim. Bilgisayar olmadan telefonla mülakata katılacaktım.

 

Mülakat öncesinde çevremdekileri uyararak dikkat etmesini söyledim ve 1 saat öncesinden kendimi ve ortamımı mülakata hazırlamaya başladım. Terslik olmamasını istiyordum. Oturuma 5 dk önce katıldım ve mülakata gelecek kişileri merakla beklemeye başladım. Sonra bir anda oturuma mülakat ekibi katıldı. İlk başta ne diyeceğimi bilmeden sesim titreyerek hoş geldiniz dedim. :)

 

Sonra zamanımız kısıtlı olduğu için hemen başladık, ilk başta kendimi tanıttım ve daha sonra teknik alanda 3 tane soru sordular. Bunlardan ilki sadece teorik olarak bildiğim karşılaşmadığım bir saldırı, ikincisi çok nadiren karşılaştığım üçüncüsü ise tam olarak hakim olduğum konudandı.

 

İlk iki soruya cevap vermem 2-3 dk sürmüşken, 3. soruda fazlasıyla zaman kullandım diyebilirim. En sonunda acaba çok mu abarttım diye bile düşündüm.

 

Mülakatın iyi geçtiğini düşünerek beklemeye başladım ve sonunda bir mail adlım: “Kampa katılmaya hak kazandınız… Bize lütfen adresinizi iletin sizlere hediye göndereceğiz.” :)

 

Adresimi yolladım ve birkaç gün sonra kargonuz bugün dağıtıma çıkacaktır şeklinde bir SMS aldım. İlk başta ne oluyor nerden geliyor bu kargo diye sorguladım hiç aklımda yoktu bu hediyelerin geleceği. Kargo geldi ve içerisinde bir not: “Kampa hoş geldin! Siber Güvenlik Kampı heyecanımızı bir hediyeyle taçlandırmak istedik. İyi günlerde kullanman dileğiyle…” bu şekildeki bir etkinlikte aldığım en güzel hediyelerdi diyebilirim.


İlk önce çalıştığım firmaya başvurarak kamp süresinde 2 hafta çalışamayacağımı bildirdim. Daha öncesine de başvuru mülakat sırasında bana tam destek vermişlerdi ve bu seferde çok güzel destek oldular ve kamp macerası başladı..


İlk gün bir talihsizlik sonucu oturuma 10 dk geç kalmıştım sanırım burada bile beni direkt arayarak durumumu ve bir sorun olup olmadığını sordular kendilerinden özür dileyerek oturuma hemen katıldım.

 

Bir ekip düşünün ki katılımcılarla bu kadar ilgileniyor. İlk gün oturumlarda 24 kişi olduğumuzu fark ettim ve bu 24 kişinin 2500’den fazla kişiden seçildiğini söylediler. İşte o zaman bu kampın gerçekten güzel geçeceğini fark ettim. Türk Telekom’un üst düzey yöneticileri dahi kampa geliyor bizlerle tanışıyor ve sohbet ediyordu. Gerçekten orada olan insanlara oldukça fazla değer veriyorlardı. Telefonlarla 24 saat ulaşabiliyor ve bir ihtiyacımız veya sorunumuz olduğunda çözmeye çalışıyorlardı.

 

Bir oturumda 24 öğrenci varken 12-13 tane Türk Telekom çalışanı veya yöneticisi o oturumu izliyor ve sorun olduğunda anında çözmek için çalışıyorlardı.

 

Bir eğitimde öğrenci ve görevli oranı sanırım en fazla bu kadar yüksek olabilirdi.

 

Eğitim başlayana kadar dersleri biliyorduk fakat eğitimi verecek kişileri bilmiyorduk. İlk gün listeyi gördüğümüzde sektörden çok iyi tanıdığım ve takip ettiğim insanların da eğitmen olacağını gördüm.

 

Bu gerçekten üzerinde çalışılmış bir listeydi. Üzerinde uzun bir süre uğraşılmış bir kamp olduğu her yerinden belliydi.

 

Eğitim içerikleri ise oldukça dolu ve öğreticiydi. Tüm eğitmenlere bir mail aracılığıyla ulaşabiliyor ve dersten sonra da soru sorabiliyor olmak ise çok daha güzeldi.

 

Online eğitimde fiziksel ortamı yakalayamasak da oldukça yaklaştığımızı söyleyebilirim. Biz bu 24 kişi birbirimizle o kadar çok yüz yüze tanışmak istedik ki pandemiye karşı maksimum tedbirlerle açık havada mangal partisi sözü bile aldık. :)

 

Eğitimler 09.00-18.00 arasındaydı ama en fazla 2 günde bir akşamları 20.00’dan sonra sektördeki insanlarla paneller düzenleniyordu. Sadece bu paneller için bile bu eğitime katılsak yeridir.

 

24 kişi için en fazla bu kadar çalışılabilirdi.. :)

 

Ödev grupları oluşturuluyordu ve o gruptaki arkadaşlarla tanışmamız sağlanıyordu. İlk ödev grubumuz 4 kişiydi, ödevi teslim ettikten sonra 101 oynamışlığımız bile var. :)


Bizim için kamp hem öğretici hem de çok eğlenceli geçiyordu.

Tabii ki bu arkadaşlarla sadece oyun oynamıyorduk Cumartesi-Pazar günleri dersimiz olmadığı için Cuma ve Cumartesi akşamları hackthebox gibi makineleri beraber çözmeye çalışıyorduk. 



Kamptaki arkadaşlarla bu tarz faaliyetlere katılmak ise bizim için çok daha güzel oluyordu, bizimle aynı sektörde çalışan aynı eğlence anlayışı olan aynı faaliyetlerden hoşlandığımız insanlarla bu şekilde buluşmak tanışmak bile oldukça değerliydi.

 

Sanırım benim en çok eğlendiğim ve öğrendiğim kamp bu oldu diyebilirim. O kadar fazla yazdım ama kendimi tutmasam çok daha fazla yazabilirim. :)

 

Bu kampta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum, üzerinde oldukça düşünülmüş çok fazla çalışılmış ve çok fazla emek harcanmış bir etkinlikti.

 

Herkese çok teşekkür ediyorum. :)