Bilinçli Farkındalık Hali: Mindfulness
17/8/2020
Bedeniniz ofisteyken zihniniz başka bir yerde mi, iş yükünüzden dolayı kendinizi yorgun ve tükenmiş mi hissediyorsunuz? Mindfulness’a kulak verin.
" Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; insanlar uyanıklık saatlerinin %46.9'unu yaptıklarından başka bir şey düşünerek geçiriyor. Mindfulness anın farkındalığını sağlarken, iş yaşamındaki verimliliği de artırıyor. "
" Ne geçmişi değiştirmek bizim elimizdedir ne de gelecekte yaşanacak durumları tam olarak bilmek. Değiştirebileceğimiz tek gerçeklik şu anda gerçekleşiyor olandır. Hayatımızın maksimum düzeyde kontrolü ise, sadece anın ve anda olan biten her şeyin farkında olmakla mümkündür. "
Bedeniniz ofisteyken zihniniz başka bir yerde mi, iş yükünüzden dolayı kendinizi yorgun ve tükenmiş mi hissediyorsunuz, bilgisayarın başında dakikalarca aynı sayfaya bakarken aslında hiçbir şey yapmıyor musunuz, kendinizi sürekli geçmişi veya geleceği düşünürken yakalıyor musunuz?
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz “Mindfulness” tam da bu sorunları aşmak için bir pencere açıyor. ele alacağız. Mindfulness, zihni mevcut anda olmaya yönelik eğittiğimiz, meditatif farkındalık çalışmalar bütünüdür. Anda yaşanan olaylara yönelik belirgin dikkat ve farkındalık becerisidir. Bedenimiz mevcut anda olduğu halde, zihnimiz çoğunlukla gelecekle ilgili planlar yapmakla ya da geçmişi düşünmekle meşguldür. Bu meşguliyet ise bizleri anın verimliliğinden alı koymaktadır. Zira, ne geçmişi değiştirmek bizim elimizdedir ne de gelecekte yaşanacak durumları tam olarak bilmek. Değiştirebileceğimiz tek gerçeklik şu anda gerçekleşiyor olandır. Hayatımızın maksimum düzeyde kontrolü ise, sadece anın ve anda olan biten her şeyin farkında olmakla mümkündür.
Mindfulness halinde olmak, şu anda olmayı, şu anda neler olduğuna dikkat etmeyi ifade eder. Bunun için bir dağın tepesinde inzivaya çekilmiş olmanız gerekmez. Bilinçli farkındalık gündelik hayatımıza yansıtabileceğimiz bir haldir. Mindfulness halinde olmak için her gün yapmakta olduğunuz gündelik işlere farkındalık getirin. Örneğin zihniniz düşüncelerinizde kaybolmadan sadece o an yaptığınız şeye odaklanarak dişlerinizi fırçalamayı deneyin. Yemek yerken yemeğin kokusuna, dokusuna ve ağzınızda bıraktığı tada odaklanın. Yürürken ayaklarınızın kaldırıma değdiğini hissedin. Mail yazarken parmaklarınızın klavyeyle temasını fark edin. Farkındalık sağlayıp, odaklamayı öğrendiğinizde, bunu hayatınızın her alanında uygulayabilirsiniz.
Mindfulness ile yaşadığımız ana ilişkin farkındalık düzeyimiz arttığı için o anla ilgili maksimum verimi alabiliyoruz. Bu da zihnimizin geçmişte ya da gelecekte değil o an yaptığımız her ne ise onda olması demektir. Başka bir deyişle Mindfulness ile enerjimizi maksimum düzeyde yaptığımız işe aktarabiliyoruz ve daha kolay odaklanabiliyoruz.
Yapılan araştırmalar, Mindfulness’ın iş yaşamındaki başarıyı büyük ölçüde arttırdığını göstermektedir. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; insanlar uyanıklık saatlerinin %46.9'unu yaptıklarından başka bir şey düşünerek geçirmektedirler. Bir çalışan işinde en yüksek konsantrasyonu sağladığını düşündüğü zamanlarda dahi, kapasitesinin sadece yarısını o anda yaptığı işe yönelik olarak kullanabilmektedir. Mindfulness çalışmaları ile anın farkındalığı tam olarak sağlandığı için, iş yaşamındaki verimliliğin de bu çalışmalarla iki katı oranında artması mümkün hale geliyor. İşte bunun içindir ki; Google ve Intel gibi dünyanın önde gelen birçok firması Mindfulness’a önem vermektedir.
Bilinçli farkındalık haline ulaşmak için meditasyon yapmak ve nefes farkındalığı çok önemlidir. İşte sizin için küçük bir meditasyon önerisi: “Sessiz ve sakin bir ortamda oturun ve gözlerinizi kapatın, omurganız mümkün olduğunca doğal kıvrımında olsun (halk arasında “dik durmak” diye tabir ettiğimiz şekilde), dikkatinizi nefes alışverişlerinize getirin, nefesin bedeninize girişini ve bedeninizden çıkışını izleyin, nefes bedende hangi bölgelerin hareket etmesini sağlıyor ve bu hareketler nasıl (örneğin nefes alırken karın boşluğu, göğüs kafesi genişliyor; nefes verirken daralıyor mu?) Bir süre nefesin bıraktığı bu etkileri izleyin, zihninize düşünceler gelirse dikkatinizi yeniden nefesinize getirin. Yaklaşık 5 dakika sonra yavaşça gözlerinizi aralayın. Mümkünse bu egzersizi her gün tekrarlayın. Dilerseniz 5 dakikalık bu süreyi 15-20 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz.”
Mindfulness halinde olmak için düzenli meditasyon yapmanın önemli olduğunu söylemiştik. Meditasyon yapmanın faydaları ise şunlardır;
- Stresten arınmak,
- Endişe ve kaygıların azalması, sağlıklı duygular,
- Uyku kalitesinin artması,
- İletişim yetilerinin kuvvetlenmesi,
- Yaşlanmayı geciktirmek,
- Konsantrasyonun artması,
- Hafızanın kuvvetlenmesi,
- Muhakeme yetisinin artması,
- Öz farkındalığın artması,
- Neşe ve mutluluğun artması,
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesi,
- Yaşam enerjisinin artması
Mindfulness hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Zümra Atalay’ın Mindfulness - Bilinçli Farkındalık kitabını okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca “Zeynep Aksoy Reset” youtube kanalını takip ederek Mindfulness ve daha fazlası hakkında bilgi edinebilir ve videoların sonunda yer alan Mindfulness meditasyon tekniğini deneyimleyebilirsiniz. Anda kalmanız dileğiyle…