Türk Telekom Güncel | Sayı 06

TÜRK TELEKOM GÜNCEL I 69 68 I TÜRK TELEKOM GÜNCEL ▶ İshal durumuna karşı önlemalın Sıcak havanın etkisi ile bozuk besinlerin tüketimine bağlı zehirlenmelerde ishal durumu sık yaşanır. Aynı zamanda deniz olmayan şehirlerde havuza sık gidilmesi ve havuza giren kişilerin yeterince hijyene dikkat etmemesi durumunda kirlenen havuz suyundanmikrop kapıp ishal olma sıklığı yüksektir. Çocuk havuzlarında bu durumdaha sık yaşanmaktadır. Bu yüzden özellikle çocuk ve orta yaşın üzerindeki kişiler havuzdan sonra yoğurt, ayran gibi zehirlenmeye karşı koruyucu etki gösteren besinlerin tüketimine önem göstermelidirler. İshal durumunda su vemineral kaybı çok yaşanacağı için yoğurt ve ayranla beraber muz, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek tüketmek ve su tüketimini daha da arttırmak gerekir. Aynı zamanda posa içeriği yüksek sebze, meyve, kurubaklagiller ishal durumu geçene kadar tüketilmemelidir. Seyahate gidildiğinde de ishal durumu sık yaşanır. Değişen çevre koşulları ishalin ana sebebidir. Beslenmenin yanında günlük probiyotik takviyesi almanız tatilinizin daha rahat ve sorunsuz geçmesine de destek olacaktır. 70 X 30=2100ml yani günlük ortalama 2 lt su tüketimi yeterli olur. Günlük rutin hareketimiz dışında yürüyüş vb herhangi bir fiziksel aktivite yapıldığında su tüketimi 2 veya 3 bardak kadar arttırılmalıdır. Bir anda, yoğun tempolu ter kaybı yaşanmadığı sürece susuzluğu çok hissetmeyebilirsiniz. Susuzluk kendini açlık ve tatlı isteği olarak size gösterir. Karnınız tok olduğu halde vakitsiz açlık ve tatlı isteği yaşıyorsanız önce 1 bardak su içmelisiniz. Çok fazla çay, kahve, asitli ve şekerli içecek tüketen kişilerin su tüketimi azalır. Aynı zamanda çay ve kahvenin diüretik yani idrarla sıvı kaybı etkisinden dolayı vücuttaki faydalı sıvılar da idrarla atılmaktadır. Bu yüzden sıcak havalarda öncelik su tüketimine verilmelidir. Çay, kahve vb. sıvı tüketimi su tüketiminden sayılmamaktadır. Yeterli su içip içmediğiniz idrarınızın rengini kontrol ederek de anlayabilirsiniz. İdrar renginiz renksize yakınsa su tüketiminiz yeterli, koyu renge yakınsa su tüketiminiz yetersizdir. Tansiyon problemi efor sarf edip yorulur ve taşikardi denilen çarpıntı hissi oluşur. Bu yüzden ızgara, fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak besinler hazırlanmalıdır. Ara öğünlerde kavun, karpuz, salatalık gibi su oranı yüksek besinler tüketmeye dikkat edin. Sıvı ihtiyacını karşılamaya çalışırken fazla kalori alımına bağlı kilo problemleri yaşamamaya da özen gösterin. ▶ Hafif tatlılar tercih edin Dondurma sıcak havalarda tercih edilebilecek en doğru tatlı seçeneğidir. Tercihinizi mümkün olduğunca sade dondurmadan yana kullanın. Ev yapımı taze meyvelerden yapılmış, şeker ilave edilmemiş dondurmaları her gün ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Dondurma dışında sütlü ve meyveli tatlılar da sıcak havalarda tercih edilebilir. Hamur tatlılarından ve şerbetli tatlılardan ise uzak durulması gerekir. ▶ En önemli ve hayati değeri olan konu su tüketimidir Kişilerin günlük su ihtiyacı, kilosuna ve yaptığı fiziksel aktivitenin yoğunluğuna göre değişmektedir. Kilogrambaşına 30ml su tüketimi kişilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Örneğin 70 kg olan bir kişi için olmayan kişiler özellikle her gün beslenmelerine 1 veya 2 şişe sade maden suyu ekleyebilirler. Gün içinde karnınız tok olduğu halde halsizlik ve baygınlık hissi yaşıyorsanız mineral eksikliğine bağlı hipotansiyon yani düşük tansiyon durumu yaşıyor olabilirsiniz. Hipotansif durum genelde zayıf, dengesiz beslenen ve vücuttaki sıvı kaybı yüksek olan çok terleyen kişilerde görülmektedir. Böyle durumda maden suyu tüketmeniz mineral eksikliğinizi tamamlayacağı için kendinizi iyi hissetmenize sebep olacaktır. ▶ Hareketsiz kalmayın Akşam saatlerinde güneşin etkisinin azaldığı saatlerde yapılan yürüyüşler sağlıklı olabilmek için önemlidir. Öğle saatlerinde yapılan spor veya yürüyüşlerle beraber su ve mineral kaybı çok olurken; akşam saatlerinde yapılanlarda su ve mineral kaybı en aza inmiş olur. Yaz dönemlerinde yapılabilecek en iyi sporlardan biri ise yüzmedir. Fırsatınız oldukça bol bol yüzmeniz vücudunuzdaki bütün kasların çalışıp daha enerjik olmanızı sağlar. Ayrıca kilo kaybı hedefleyen kişilerin hedeflerine ulaşmalarında da yüzmenin çok faydalı olacağı unutulmamalıdır. Yaşam SAĞLIK Sabahın ilk saatlerinde veya güneşin etkisinin geçtiği akşam saatleri yüzme için en uygun zamanlardır. Malzemeler: ✓ 1 su bardağı süt/kefir ✓ 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya chia tohumu ✓ 125 gr karpuz ✓ 100 gr çilek ✓ (Tercihen 1 tatlı kaşığı tarçın) Nasıl yapılır? Bütün malzemeler blenderdan geçirilir. Buz ilave edilerek ana veya ara öğün olarak tüketilebilir. Malzemeler: ✓ Yarım muz ✓ 7-8 adet çilek ✓ Yarım limon suyu Nasıl yapılır? Öncelikle meyveleri buzdolabında dondurun. Daha sonra dondurulmuş meyveleri püre haline gelene kadar blenderdan geçirin. Üzerine limon suyu ve çok az miktarda su ilave edin. Elde ettiğiniz karışım dondurma kıvamına yakın püre şeklinde olmalıdır. Şeker içeriği yüksek meyveler tercih ederseniz tatlılık oranı daha yüksek olur. Meyveleri ilave ettikten sonra tadı istediğiniz tatlılıkta olmazsa 1 çay kaşığı kadar bal ilave edebilirsiniz. Sunumda kullanacağınız kupaları veya kaseleri mutlaka önceden soğutmalısınız. Şık sunumlar için üzerine dövülmüş ceviz veya fındık ilave edebilirsiniz. Meyve olarak mevsim meyvelerinden kavun, böğürtlen, frambuaz, şeftali, üzüm ve karadutu da sorbenizde kullanabilirsiniz. Çölyak hastaları ve laktoz intoleransı olan kişiler için yaz mevsiminde dondurma yerine tercih edilebilecek bir alternatiftir. Fit yaz smoothiesi Sorbe Malzemeler: ✓ 2 yemek kaşığı yoğurt ✓ Karpuz, frambuaz, muz veya kuru meyve ✓ 1 yemek kaşığı bal ✓ Yarım limon suyu Nasıl yapılır? İlk olarak kullanılacak meyveler buzdolabında dondurulur. Daha sonra süt, bal, limon suyu ile karıştırılıp blenderdan geçirilir ve kalıplara konulup buzdolabında tekrar 2 saat bekletildikten sonra tüketilebilir. Ev yapımı şekersiz dondurma

RkJQdWJsaXNoZXIy NDQyNTU=