Türk Telekom Güncel | Sayı 06
TÜRK TELEKOM GÜNCEL I 67 66 I TÜRK TELEKOM GÜNCEL Yaşam SAĞLIK Sıcak yaz günlerinde vücudumuzun temel ihtiyaçları da değişiyor. Peki sıcak havalarda beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Sağlıklı beslenme önerilerimiz ve serin tariflerimiz sizlerle… Y azın , sıcak havalarla birlikte vücudun temel ihtiyaçları da değişir. Terle, deri yoluyla, idrarla ve dışkıyla beraber vücutta bol su, vitamin ve mineral kayıpları görülür. Yaşanan bu elektrolit kayıpları ile tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik yaşanır. Eğer hala yeterli su ve mineral alınmadıysa bulantı, baş dönmesi ve baygınlık hissi de yaşanabilir. Aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenen tansiyon ve kalp hastaları, güneşin etkisinin yoğun olduğu saatlerdemümkün olduğunca dışarı çıkmamalıdır. Dışarı çıkma zorunluluğu yaşayan kişiler yanlarına su, ayran, sade maden suyu gibi elektrolitleri dengeleyici içecekler almalıdırlar. En büyük risk gurubunu ise çocuklar ve yaşlılar oluşturur. Bu yüzden sıcak yaz günlerinde su tüketimine özellikle dikkat edilmelidir. 6 Adımda “Yazın Sağlıklı Beslenme” İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, çok ağır besinlerin yaz döneminde sindiriminin de zor olduğu. Bu nedenle seçimlerinizi her öğün için hafif besinlerden yana kullanın. balık, zeytinyağlı sebze yemeği, salata ve yoğurt/ayran/cacık akşamöğününde tercih edilebilir. Haftanın 2 günü balık tüketimi önemlidir. Yanında bol yeşillik ile yenilen balık hem hafif bir öğün oluşturur hem de vücut için gerekli olan Omega-3’ün alımına destek verir. Yaz dönemleri, aşırı sıcaklar besinlerin çabuk bozulduğu ve dikkat edilmediği takdirde zehirlenmelerin arttığı zamandır. Yumurta, tavuk, kırmızı et, balık, hindi gibi protein içeriği yüksek besinlerde sıcaklarla beraber mikroorganizmaların çoğalma riski artar. Saklanma koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Kızartma gibi yağlı besinlerin sindirimi zordur. Sıcaklarla beraber ağır besinleri sindirmek isteyen vücudumuzda kalbimiz fazladan Uzm. Dyt. Gizem Dönmezer Sağlık Hizmetleri Yönetimi Müdürlüğü ▶ Kahvaltı öğününü atlamayın Yumurta ve peynirle beraber bol yeşillik, salatalık, domates gibi yaz sebzelerinden öğününüze ilave etmeniz yeterli olacaktır. Yumurtanın sıcaklardan bozulmaması için buzdolabında saklamaya özen gösterin. Isınan havayla beraber çok sık ve çok miktarda yumurta tüketimi kaşıntı ve ürtiker gibi döküntü benzeri alerjik durumlara sebep olabilir. Böyle durumlarda yumurta tüketimini haftada 2 veya 3 gün ile sınırlandırın. ▶ Öğle, akşamve ara öğünlerinizi doğru planlayın Öğle öğününde et, tavuk, balık gibi yüksek proteinli besinleri ağırlıklı olarak tüketin. Akşamöğününü çok geçe bırakmadan en son 19:30-20:00 saatlerinde tüketin. Çorba, ızgara
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NDQyNTU=