Türk Telekom Güncel | Sayı 04

TÜRK TELEKOM GÜNCEL I 71 70 I TÜRK TELEKOM GÜNCEL Kahvaltılarımızın süsü: Reçeller GURME Yaşam Betül Yalçın, Iğdır TelekomMüdürlüğü Kahvaltılarımıza renk katan reçeller, birbirinden farklı pek çok lezzeti sofralarımıza taşıyor. Yaz ve kış meyvelerinden sebzelere ve hatta süte kadar pek çok lezzeti reçelle daha da tatlandırmak ve yıl boyu sofralarımıza konuk etmek mümkün. ✓ Reçel yapmak için mevsiminde ve taptaze meyve ve sebzeleri seçin. ✓ Reçel için kullanılacak meyveler olgun, kabuklu ise mutlaka diri olmalı. ✓ Reçel yapmadan önce meyvelerin üzerindeki lekeli ve hafif çürük kısımları muhakkak ayırın. ✓ Reçeli uzun süre muhafaza edebilmek için kaynama aşamasının sonuna doğru limon tuzu ya da limon suyu ekleyin. ✓ Yine güzel bir renk vermesi için elma, ayva gibi bazı meyvelerin çekirdeklerinden 2-3 adet, kaynama aşamasında karışıma ekleyebilirsiniz. ✓ Reçelin kıvamının berrak olması için kaynama esnasında reçelin üzerinde oluşan köpükleri alın. ✓ Reçeli pişirirken, temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla karıştırın, metal kaşık değdirmeyin. ✓ Çok tatlı meyvelerde şeker oranını meyve ile eşdeğer miktarda ayarlayın. Az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarabilirsiniz. ✓ Daha sağlıklı bir şekilde saklayabilmek için çelik kapaklı cam kavanozları kullanın. ✓ Reçeli kavanoza koyduktan sonra soğuyana kadar kavanozu ters bir şekilde bekletin. Ardından serin ve kuru bir yere kaldırın. ✓ Kapağı sıkı bir şekilde kapadıktan sonra hava almaması için üzerini pamuklu bir bez kapatıp, ip ile bağlayın. ✓ Reçeli kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz. İyi Bir Reçel için Püf Noktaları Malzemeler: ✓ 15 tane minik patlıcan (1 parmak büyüklüğünde) ✓ 1 kilo toz şeker ✓ 1 tatlı kaşığı limon tuzu ✓ Yarım limon ✓ 1 yemek kaşığı tuz ✓ 2 kilo su Nasıl yapılır? Akşamdan kabukları soyulmuş patlıcanlar suya koyulur, 1 yemek kaşığı tuz koyulup üzerine kadar suyu eklenir sabaha kadar bekletilir, sabah 2 defa yıkanan tuzlu suyu temizlenen patlıcanlar kaynamış suya atılır. Patlıcan Reçeli Tarifi  1 tatlı kaşığı limon tuzu da koyulur, 2 taşım kaynatılır, sonra da çıkarıp soğuk suyun içine atılır. Tekrar yeniden 1,5 litrelik su kaynatılır, 1 kilo şeker içine atılır, kaynatılır şerbet haline gelir. Patlıcanları bezle sıkarak suyu alınır, kaynayan şerbetin içine bırakılır, reçel kıvamına gelince yarım limon doğranır içine atılır İki-üç taşım kaynadıktan sonra indirilir ocaktan, soğumaya bırakılır, sonra kavanoza bırakılır. Afiyet olsun. Malzemeler: ✓ 2 kilo küçük elma ✓ 2 kilo şeker ✓ 10-15 adet karanfil ✓ 1 adet limon Nasıl yapılır? Elmalar önce az suda haşlanır. Daha sonra şeker ilave edilerek pişirilir. Karanfiller ve limonlar da dilimlenerek eklendikten sonra ocağın altı kapatılır. Soğuyunca cam kavonoza alınır. Malzemeler: ✓ 1 litre pastörize olmayan tam yağlı inek sütü ✓ 1 su bardağı toz şeker ✓ 1 vanilya çubuğu ✓ 1 çay kaşığı karbonat Nasıl yapılır? Tam yağlı inek sütü, şeker ve vanilya çubuğunu derin bir tencereye alın. Kısık ateşte toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Süt göz göz olup, kaynamaya başladığında karbonatı katın. Sütü Elma Reçeli Tarifi  Süt Reçeli Tarifi kabartacağı içi eş zamanlı olarak ocağın altını daha da kısın ve sürekli karıştırarak bir saat kadar pişirin. Vanilya çubuğunu tencereden alın ve kısık ateşte yaklaşık üç saat kadar pişirmeye devam edin. Tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri ara ara temizleyin. Sonunda rengi ve kıvamı koyulaşan süt reçelini ocaktan alın. Berrak bir kıvam alması için son bir kez çırptıktan sonra kuru bir kavanoza boşaltın. Ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edin. 1 2 3

RkJQdWJsaXNoZXIy NDQyNTU=